Για να δούμε εάν πρέπει – είμαστε σε ζώνη επικινδυνότητας – να προχωρήσουμε σε ένα συμβόλαιο ασφάλισης της κατοικίας, θα πρέπει να διαγνώσουμε εάν έχουμε ανάγκη για αυτή την κάλυψη. Δηλαδή, να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη, λόγω της περιοχής που είμαστε, να δαπανήσουμε, από τον προσωπικό μας ή οικογενειακό μας κουμπαρά, χρήματα για την ασφάλιση της οικία μας.
Παρακάτω, θα δούμε τις κυρίες φυσικές καταστροφές που δέχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και είναι οι έξης: Σεισμός, Πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Αν και καλύπτει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας, κάθε χρόνο, και, πλέον, του 50% της ευρωπαϊκής. Οι καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα μας είναι μεγάλες, τόσο σε υποδομές και περιουσίες όσο και σε ανθρώπινες ζωές.
Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, η χώρα μας δέχεται μια «επίθεση» από πυρκαγιές, κάθε χρόνο. Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις χλωρίδας και πανίδας και, δυστυχώς, έχουμε, σε κάποιες περιπτώσεις, και απώλειες ζωών συνανθρώπων μας.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κ.α.) τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, δημιουργώντας, συχνά, καταστροφές περιουσιών, ενώ δεν έχουν λείψει και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς και απώλειες συνανθρώπων μας.
Έκτος από τις κύριες φυσικές καταστροφές πολλές κατοικίες παθαίνουν ζημίες από αιτίες όπως, εκρήξεις (φυσικές – χημικές), κακόβουλες ενέργειες, κλοπή, φθορές κτλ. Αφού διαπιστώσαμε ότι όντως, με βάση τα παραπάνω, βρισκόμαστε σε μια ζώνη υποθετικού κίνδυνου, θα πρέπει να συμβουλευτούμε και να θέσουμε ερωτήματα και απορίες στον επαγγελματία ενεργό ασφαλιστή, όπως αντίστοιχα πράξαμε και όταν φτιάξαμε ή αγοράσαμε την κατοικία μας, εμπιστευόμενοι έναν επαγγελματία πολιτικό μηχανικό.